Над 3500 камери следят за сигурността в София

Над 3500 камери следят за сигурността в София

Над 3 500 камери, обединени в интегрирана система, ще следят за сигурността в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Системата беше представена в петък от кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

В нея влизат камерите за наблюдение на Столичната община и тези на МВР, както и деветте центъра за видеонаблюдение в града. Те ще бъдат свързани с центровете на Столичната дирекция на вътрешните работи. Камерите могат да се ползват за снимане на нарушения на пътя, но и за по-сериозни престъпления.

"Снимайте, за да знаят всички, че ги гледаме", каза вътрешният министър Радев.

Разширението на системата за видеонаблюдение в София струва 3.1 млн. лева, като 2 млн. лева са отпуснати от държавния бюджет, а останалите са осигурени от Столичната община. Монтирани са нови 244 камери, каза кметът Фандъкова. Те са по трасетата, по които ще минават делегациите на евролидерите - по бул. "Цариградско шосе", бул. "България", както и около Националния дворец на културата и резиденция "Бояна". Сложени са и още 48 камери в метрото. Към системата ще бъдат добавени и камерите на летище София и тези на други министерство.

Разширяването на видеонаблюдението ще даде възможност на служителите на МВР да реагират по-бързо, когато в града се извършва престъпление. Системата може да разпознава номера на автомобили и скоро ще има възможност през нея да се правят различни проверки - за валидна застраховка "Гражданска отговорност" или за маршрута на автомобила през града.

Записите ще се пазят най-малко 30 дни.

Малка част от камерите могат да следят за превишена скорост.

Вътрешният министър Валентин Радев каза, че ще се разчита на камерите в района на НДК за осигуряване на сигурността около основната сграда, в която ще се провеждат събитията в рамките на европредседателството. Когато е необходимо, в района ще се въвежда и пропускателен режим. Вероятно по-строгите мерки ще се налагат при срещи от високо ниво.

"С този център, където интегрирано се наблюдава, това наистина сваля престъпността. Това е превенция и срещу тези, които са решили преди това - да ги видим и да ги хванем. Това беше една от целите ни - да направим такъв пункт, но се притесняваме много за председателството, за мигранти, особено нелегални, които преминават през държавата ни, опитват се да отидат към Централна Европа.... Някои от тях могат да "заседнат" тук - да решат, че ще стоят и, ако имат лоши помисли, да ги видим и да ги спрем", каза Радев, цитиран от БНР.

Радев добави, че мерките за сигурност в София са сериозни, а някои от тях вероятно не са известни дори на него. Той добави, че движението на автомобилите ще е затруднено по булевардите "Цариградско шосе", "България", "Джеймс Баучер" и около НДК, но само в някои дни по време на европрдседателството.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?