Над 36 млн. долара за накит на Мария-Антоанета на търг в Женева

Над 36 млн. долара за накит на Мария-Антоанета на търг в Женева

Сто бижута на фамилията Бурбон-Парма се продадоха за рекордните 53,2 милиона долара на търг в Женева, съобщи аукционната къща "Сотбис", цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Това е световен рекорд за кралска колекция от бижута.

Десет от бижутата са принадлежали на Мария-Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV. Те са се продали за общо 43 милиона долара при оценка 3 милиона долара, предаде Франс прес.

Например диамантена брошка, оценена преди търга на 80 000 долара, е достигнала 1,75 милион долара.

Звездата на търга бе диамантеното висящо украшение (пендатив) с внушителна естествена перла, което бе оценявано между 1 и 2 милиона долара. То бе продадено за 36,427 милиона долара, което е световен рекорд за перла. Купувачът е частно лице, пожелало да запази анонимност. Наддаването на този конкретен накит е продължило 10 минути.

През март 1791 г., когато крал Луи XIV, съпругата му и децата им се подготвят за бягство от Франция и Революцията, опитът за което впоследствие е осуетен, кралските бижута са изпратени в Брюксел, където пребивава доверено лице на Мария-Антоанета. Довереникът ги приема и ги предава на австрийския император и племенник на кралицата. По-късно императорът ги връща на дъщерята на Мария-Антоанета, Мария-Тереза Френска.
Мария-Антоанета е гилотинирана на 16 октомври 1793 г.

Споделяне

Още от Свят