Над 36 млн. лв. за секторни ВиК-стратегии и планове

Над 36 млн. лв. ще бъдат похарчени за писане на секторни ВиК стратегии и планове. От тях 12 млн. лв. се отпускат по оперативна програма “Околна среда” за стратегическо планиране и укрепване на капацитета на структурите за реформиране на водния сектор.

Получател на средствата е Министерството на регионалното развитие, което трябва да кандидатства за парите до 16 март. Средствата ще бъдат похарчени за изготвяне на подзаконови нормативни актове и на отраслова стратегия за сектора, както и създаване на единна информационна система за ВиК-услугите. Част от средствата са предвидени за укрепване капацитета на структурите в Министерството на регионалното развитие, ангажирани с реформата в сектора, както и за обучения на водните оператори и асоциации.

В началото на декември пък Министерството на регионалното развитие подписа договори с три консорциума за 12.3 млн. евро за изработването на 28 регионални мастер плана. Те ще дадат детайлен анализ на състоянието и нуждите от инвестиции във ВиК сектора във всяка област. Парите са заем от Световната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България