Над 360 000 българи живеят само с минимална работна заплата

Над 360 000 българи живеят само с минимална работна заплата

1 007 695 български граждани са декларирали, че през 2014 г. са получили доходи в размер на 4 080 лв., т.е. 12 месечни минимални работни заплати. За 361 210 от тях в Националната агенция по приходите няма информация за получени други доходи. Това означава, че те са преживявали миналата година с доход от едва 340 лева на месец.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, съобщи БГНЕС.

Гражданите, които са получавали единствено минимална работна заплата имат правото на искане за възстановяване на авансово платения данък “общ доход” – т.нар. “необлагаем минимум”.

Данъкоплатците, които работят на минимална работна заплата, но получават и други доходи от пенсия, лихви от банкови сметки, дивиденти, възнаграждения от извънтрудови правоотношения, доходи от отдаване под наем на недвижимо имущество, нямат право да ползват данъчно облекчение.

От 361 210 българи, за които данъчните нямат данни да живеят с доходи, които надвишават минималната работна заплата, едва 12 385 души са поискали данъчно облекчение.

От тях към 9 септември на 5 384 души е възстановен данък за доходи, непревишаващи минималната работна заплата, уточнява финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?