Над 3900 първокурсници се записали в Софийския университет до момента

Сн. Mediapool

Над 3900 са първокурсниците, които са се записали в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" след първото и второто класиране за вход в университета. Общо тази година местата за нови студенти по т. нар. държавна поръчка са около 5050. Освен записалите се още близо 700 младежи са потвърдили, че искат да участват и в третото класиране, което беше обявено във вторник, съобщиха от висшето училище.

За целта те трябва да са депозирали оригинала от дипломата си в университета, което не им дава възможност да се запишат в друго висше училище. От чакащите по-добро подреждане на третото класиране в по-желана специалност са приети 207 души. Други 492-ма са останали в досегашната специалност. Приети са и нови 251 кандидати.

Запълнени след първия и втория етап на класирането са специалностите, които бяха най-желани от кандидат-студентите - "Психология", "Софтуерно инженерство", "Право" (редовна форма), "Комуникационен мениджмънт", "Компютърни науки" и "Английска филология". Вече няма места и в специалностите "Публична администрация", "Публични информационни системи", "Арабистика", "Китаистика", "Японистика", "Южна, Източна и Югоизточна Азия", "Информационни системи", "Компютърно инженерство", "Туризъм", "Международни отношения", "Музикални медийни технологии и тонрежисура", "Графичен дизайн", "Физическо възпитание и спорт".

Записването за третия етап на класирането е окончателно и трябва да бъде направено в периода 24 - 26 юли 2019 г. включително.

7148 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.

Третото класиране беше обявено и в Университета за национално и световно стопанство. Записването и там е от 24 до 26 юли.

В Техническия университет - София "продължава приемането на документи за попълване на ограничен брой места след първи и втори етап на класирането".

Споделяне

Още по темата

Още от България