Над 4 тона е-отпадъци са събрани по време на втората акция

Над 180 човека отидоха до мобилните пунктове и предадоха миналата неделя 4.3 тона излязло от употреба електрическо и електронно оборудване за преработка. Това е ефектът от втората акция от националната кампания “Бъди отговорен. Е-рециклирай”, съобщи правителствената информационна служба.

Най-много стари електроуреди и електроника са върнати в София – 287 уреда с общо тегло 1880 кг. Изненадващо второто място е на община Несебър, където са предадени 241 уреда с тегло 1420 кг. Най-малко уреди са били върнати на мобилния пункт в Бургас - 22 с тегло 190 кг.

Заявки за безплатно извозване на големи електрически уреди продължават да се приемат на страницата на “Екологика”, партньор на инициативата.

Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации. Едната е сайтът за обучение www.ucha.se, а другата е инициативата “Аз, ученикът”.

Точната сума ще бъде обявена на фейсбук-страницата на кампанията https://www.facebook.com/ereciklirai. Там ще бъде оповестена и информация за следващи дати и места, на които ще бъдат организирани мобилни пунктове.

Кампанията е по инициатива на Роман Василев, министър за развитие на електронно правителство, и се реализира в партньорство с Министерството на околната среда и водите и с медийната подкрепа на Горичка, БГ радио, БГ мапс, Зелен Дневник.

Към инициативата се присъедини и младежката формация за природозащита - Национален воден парламент. Партньори на кампанията са и Digital Division, които на доброволни начала се грижат за facebook-страницата на проекта.

Първата акция в кампанията “Бъди отговорен. Е–рециклирай” се проведе на 27 април само в София, като тогава бяха събрани 1.5 тона е-отпадъци.

Е-отпадъците съдържат вредни за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Важно и икономически целесъобразно е ценните природни суровини като злато, сребро, паладий, мед и други, вложени в изработката на електронните уреди, да бъдат повторно оползотворявани.

Споделяне

Още от Бизнес