Над 40 милиона души са станали бежанци през 2015 година

Над 40 милиона души са станали бежанци през 2015 година

Рекордните 40.8 милиона души са били прокудени от дома си заради въоръжени конфликти през 2015 година, съобщи международният Център за наблюдение на вътрешното разселване, цитиран от АФП и БТА.

Половината от бежанците са от Близкия Изток - Сирия, Йемен и Ирак.

През 2015 г. е имало 8.6 милиона нови вътрешни бежанци в резултат на въоръжени конфликти, от които 4.8 милиона в Близкия изток и Северна Африка.

"Това е най-големият брой, регистриран някога. Той е двойно по-голям от броя на бежанците в света", отбеляза Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците, част от който е центърът за наблюдение.

"Тази тенденция се ускори след избухването на Арабската пролет в края на 2010 г. и появата на групировката "Ислямска държава", се казва в годишния доклад. Броят на вътрешните бежанци бележи рекорд за четвърта поредна година.

След Сирия, Йемен и Ирак, които представляват над половината от вътрешните мигранти, се нареждат Афганистан, Централноафриканската република, Колумбия, Демократична република Конго, Нигерия, Южен Судан и Украйна.

Докладът посочва, че през 2015 г. 19.2 милиона души са били принудени да напуснат дома си в резултат на природни бедствия, като Индия, Китай и Непал се нареждат в челото. Взети заедно конфликтите и бедствията са станали причина за появата миналата година на 27.8 милиона нови вътрешни бежанци.

Този брой се равнява на сумата от населението на Ню Йорк, Лондон, Париж и Кайро. “През 2015 г. около 66 000 души на ден са били принудени да напуснат дома си“, допълни Егеланд.

За първа година докладът отчита броя на прокудените от дома си в резултат на организираната престъпност и насилието от страна на банди. През декември 2015 г. един милион души са били в тази група в Салвадор, Гватемала, Хондурас и Мексико.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?