Над 40% от българите живеят в лишения

За година хората в България, които живеят в материални лишения, са се увеличили с близо 9% сочат данни на Националния статистически институт. През 2010 година 43.6 на сто от българите живеят в материални лишения. За сравнение, през 2009 г. този дял е бил 35 на сто. Данните са базирани на девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги.

Данните показват, че най-голям брой домакинства изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома като 73.3 на сто не могат да си я позволят. 65.3 процента пък не могат да посрещнат неочаквани разходи като ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др. Успоредно с това 4.2 на сто от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1.7 на сто - цветен телевизор, 10.6 на сто - автоматична пералня, а всеки втори не може да си позволи потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Около половината от хората се ограничават при отоплението на жилището си.

 

По предварителни данни през 2010 г. 10.1 на сто от хората на възраст 18-59 години живеят в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.

 

Данните на НСИ сочат още, че през 2011 г., линията на бедност за 2010 г. е 273 лв. средно месечно на човек от домакинство. При този размер на линията на бедност под прага на бедност са били 1 682 500 души, или 22.4 на сто от населението страната.

 

Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните и пенсионерите.

 

Повече от половината от работещите с начално и с незавършено начално образование са бедни, а сред работещите с основно образование делът на бедните е 27.8 на сто. Разликата между дела на работещите бедни с висше и работещите бедни с начално или с незавършено начално образование е значителна - повече от 45 пъти (1.2 срещу 56.9 на сто).

Споделяне

Още по темата

Още от България