Над 40% от учителите ще се пенсионират за 8 години

Над 40% от учителите ще се пенсионират за 8 години

В следващите 8 години над 40% от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст и това ще доведе до един сериозен дефицит. Проблемът със застаряването на преподавателите е на дневен ред отдавна и въпреки че през последните години броя на младите педагози нараства, той не може да компенсира излизащите в пенсия. За преодоляване на недостига на учители е нужно към професията да бъдат привлечени още млади хора.

Това каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР. Според нея преподавателската професия трябва да се рекламира сред учениците, които сега са на 15-16 години. "Да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене", добави Сачева.

Тя коментира и резултатите от срещата между представители на министерството, на общините, на учителите и на родителите, на която се обсъждаха мерки за предотвратяването на агресията в класните стаи. Сачева отново повтори, че позицията на министерството е, че задължително видеонаблюдение в детските градини и училищата не трябва да има. На същото мнение са учителските синдикати и някои от родителските организации. "По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на "кутията на Пандора". Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. За съжаление, ние ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения", коментира Сачева.

Тя припомни, че образователното министерство се ангажира да разработи антистресова програма за преподавателите, а краткосрочните мерки за подобряване на взаимодействието между родители и учители трябва да се набележат и прилагат от педагогическите съвети в градините и училищата.

Заместник-министърът уточни, че Министерството на образованието работи в посока на подобряването на работната среда на учителите чрез увеличение на заплатите и инвестиции в инфраструктурата.

"Говорим за инвестиции повече от 600 млн. лв. в образователна инфраструктура, които, въпреки мащаба на това число, ще бъдат недостатъчни за всички нужди. Трябва да си даваме сметка в какво време живее. Разбира се, в това време имаме много повече стрес, много повече конкуренция, динамика на информацията, сериозни проблеми в семействата. В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в конфликт, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират именно в училището и като общество трябва да си даваме сметка, че очакваме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити", коментира Сачева.

Междувременно продължават протестите в страната с искане за камери в детските градини и училищата. Те са организирани от Националния комитет за иновативно образование, а поредната проява беше в Перник в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?