Над 40 убити при нападение срещу военна болница в Кабул

Над 40 убити при нападение срещу военна болница в Кабул

Близо 40 души бяха убити днес при нападение срещу основната военна болница в Афганистан - "Сардар Дауд Хан", в центъра на столицата Кабул. Болницата е била щурмувана от ислямистки бунтовници, преоблечени като лекари, предаде Франс прес.

Афганистански командоси, спуснати с хеликоптер на покрива на болницата, успяха да сложат край на кошмара за медици и пациенти шест часа след началото на атаката.

Според говорителя на министерството на отбраната генерал Дауд Вазири, повечето загинали са пациенти, лекари и медицински сестри, а освен това поне 50 души са ранени. Генералът съобщи за най-малко 30 убити, но медици в специализираната във военна хирургия болница на италианската неправителствена организация "Имърджънси", която не е близо до мястото на нападението, са изброили най-малко 38 жертви и 70 ранени.

Нападението е било извършено от четирима екстремисти, които са ликвидирани от силите на реда.

Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава" в пост в криптираната мрежа Телеграм, а талибаните съобщиха в Туитър, че нямат нищо общо с атаката. Източници от службите за сигурност казаха за АФП, че се отнасят скептично както към твърдението на ИД, така и на талибаните.

Нападението беше осъдено от ООН, от американското посолство в Кабул и от неправителствената организация "Лекари без граница", болница на която беше унищожена при американски въздушен удар през октомври 2015 г.

Ръководителят на афганистанската изпълнителна власт Абдула Абдула се зарече "за тези престъпници да няма прошка".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?