Над 400 хил. социално слаби са подали молби за помощи за отопление

Над 400 хиляди социално слаби са подали молби за помощи за отопление с твърдо гориво за предстоящия зимен сезон, съобщи Агенцията за социално подпомагане, цитирана от БНР.

Днес изтича крайният срок за подаване на молби за дърва, въглища и брикети. При основателни причини от здравен и битов характер социалните служби ще приемат молби до края на септември.

От агенцията съобщиха, че над 800 души вече са лишени от помощи за една година, защото са продали ваучерите си. На други 40 000 домакинства са отказани помощи за отопление, защото са надвишили максималната граница на доходите, през годината са продали или прехвърлили имоти, както и заради регистрирани пътувания в чужбина на собствени разноски.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че в момента тече масирана проверка на фирмите-доставчици на твърдо гориво. Засечено е, че част от тях не доставят точното количество, има и некачествени горива. Това, което правят от агенцията, е да се превеждат сумите за доставките на некоректните фирми, докато те не коригират количеството или качеството на доставките си. За повтарящите се през годините нарушители се уведомяват социално слабите, за да не сключват договори с тези фирми.

От 1 ноември т.г. започват да се приемат и молбите за подпомагане при отопление с електро и топлоенергия.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?