Над 400 лекари от цял свят ще обсъждат в София новостите в гръдната и сърдечно-съдовата хирургия

Над 400 лекари от цял свят ще обсъждат в София новостите в гръдната и сърдечно-съдовата хирургия

Над 400 лекари от цял свят ще обсъждат новостите в областта на сърдечната, съдовата и гръдната хирургия между 6 и 8 септември, когато София ще бъде домакин на 29-ия Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия. Международният форум ще се проведе в НДК под патронажа на проф. Генчо Начев, който е президент на настоящото издание и предстои да оглави Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи.

Лектори на форума ще са водещи специалисти от над 40 страни по цял свят. 

На конгреса ще се представят новости, които през изминалите 10 години са били тествани и са доказали своя успех в сърдечната, съдовата и гръдната хирургия. Сред тях ще са транскатетерното имплантиране на сърдечна клапа през крака. По този метод са имплантирани вече над 350 клапи у нас.

Ще се дискутират и различни виждания за определени процедури. "Изводите от тези дискусии ще очертаят методи и техники, които ще бъдат прилагани и в бъдеще.", коментира Начев на пресконференция за предстоящия медицинския форум.

"В Сан Диего се борим да преодолеем 3.5 части от секундата забавяне в излъчването на видео сигнал в която и да е точка по света, за да извършваме манипулации от разстояние", разказа проф. Стюард Джеймисън.

Във форума ще се разгледа и роботиката като новост в сърдечната хирургия. "В САЩ 90% от гинекологичните, 75% от урологичните и 65% от гръдните манипулации се правят с робот. Процентът при сърдечните все още не е толкова висок - 40-45%, но ще се увеличават тепърва.", разказа проф. Начев.

Проф. Стюард Джеймисън ще представи на форума обзор на развитието на сърдечните трансплантации, които се правят вече 50 години.

"30 години по-късно мой пациент с трансплантирано сърце продължава да живее активно. Най-възрастният ми пациент с трансплантиран бял дроб е на 60 години, а извършихме трансплантацията, когато беше на 20 г.", разказа проф. Джеймисън.

Три са посоките, в които се работи за въвеждане на трансплантации на сърце. Технологично изкуствено сърце - да се намери тъкан, която да не предизвиква съсирвания на кръвта, когато преминава през него, отглеждане на животни, чийто органи няма да бъдат отхвърлени от човешкия организъм и създаване на функциониращ орган чрез генно инженерство. "Предстои да видим в бъдеще коя от посоките ще бъде развита най-бързо и успешно", заяви проф. Начев.

Конгресът ще бъде открит от премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Стюард Джеймисън, председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, както и проф. Генчо Начев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?