Над 400 милиона китайци не могат да говорят официалния език

Над 400 милиона китайци не могат да говорят официалния език мандарин, а голяма част от останалите го владеят зле. Китайските медии съобщават тези данни по повод на представена от правителството нова инициатива за езиково единство, съобщи Ройтерс.

Управляващата Китайска комунистическа партия от десетилетия лансира мандаринския китайски, за да обедини страната, в която има хиляди, често взаимно неразбираеми диалекти и множество малцинствени езици. Пречки пред нея се оказват размерите на страната и липсата на инвестиции в образованието, особено в бедните селски райони.

Чиновниците признават, че вероятно никога няма да успеят да накарат цялата страна да заговори мандарин, официално наричан в Китай "общия език" (путунхуа), под което се подразбира, че всеки
трябва да може да го говори.

Говорителката на министерството на образованието Су Мей заяви, че само 70 на сто от хората в страната владеят мандарин, много от тях зле, а останалите 30 на сто, или 400 милиона души, изобщо не го владеят.

"Страната все още трябва да инвестира в популяризирането на мандарин", цитира Синхуа нейното изказване преди годишната кампания за популяризиране на мандарин. Тя се провежда всяка година от 1998 г. "Тази година министерството ще се фокусира върху далечната провинция и районите, където живеят етническите малцинства", добавя Су.

Популяризацията на мандаринския китайски отдавна е спорен въпрос в Китай въпреки практическите ползи цялото население да владее един и същ език. В някои случаи се е стигало до насилие и размирици.

Тибетците протестират, че трябва да използват мандарински китайски в училищата, а през 2010 г. няколко стотици хора излязоха по улиците в южния граф Гуанчжоу поради опасения, че властите се опитват да маргинализират кантонския.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?