Над 400 модерни апарата са купени за отделенията по неонатология на 34 болници

Сн. БГНЕС-архив

Отделенията по неонатология в 34 болници в 28-те области в страната ще получат 437 високотехнологични медицински апарати по проекта "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи". Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев на заключителна пресконференция по проекта.

В болниците вече са доставени 400 апарата. Предстои доставяне и на модерна ултразвукова апаратура.


Проектът се изпълнява от юли 2015 година и е на стойност е 12.7 млн. лева.

Основната му цел е да допринесе за намаляването на децата с вродени заболявания и на детската смъртност в страната. Други цели на проекта са подобряване на методите за пренатална диагностика и на неонаталните грижи, както и на уменията на специалистите по акушерство и гинекология.

Проектът предвижда също високоспециализирано обучение на 100 специалисти от болниците във всяка от областите в страната във феталната морфология. Обществената поръчка обаче включва обучението на 124 специалисти. Предвижда се и обмен на практики с посещението у нас на двама норвежки експерти по ултразвук в акушерството.

Атанас Кундурджиев отбеляза наличието на жалби в КЗК и в съда за обжалаване на процедури от проекта. Заместник-министърът изрази надежда срокът за изпълнение на проекта в частта за доставката на ехографска апаратура и обучението на специалисти да бъде удължен и проектът да се изпълни в неговата цялост.

Националният консултант по неонатология проф.Боряна Слънчева коментира, че не е очаквала, че проектът ще върви толкова трудно, но изрази задоволство, че неонатологичните клиники получават висококачествена апаратура.

Периодът за изграждането, организирането, одобряването на апаратурата продължи почти четири години, но благодарение на активното желание на някои членове на министерството, нещата се случиха в максимално добър вариант, посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?