Над 400 пилоти съдят "Боинг" за укритите дефекти на 737 Макс

Над 400 пилоти съдят "Боинг" за укритите дефекти на 737 Макс

Над 400 пилоти са подали искови молби в съда срещу авиокорпорацията "Боинг" заради това, че е укрила дефектите в самолета "Боинг 737 Макс", които доведоха до смъртоносните катастрофи с две такива машини в Индонезия и Етиопия. Това съобщи телевизия ЕйБиСи, цитирайки подадени в съда документи.

В жалбите се посочва, че от "Боинг" са извършили безпрецедентно укриване на известни дефекти в конструкцията на самолетите от модела 737 Макс, които доведоха до тежките инциденти в Индонезия и Етиопия и последвалото им спиране от експлоатация в целия свят. Пилотите се оплакват от това, че продължават да търпят загуби от неполучени заплати, защото нямат достатъчно полети слез приземяването на този модел машини.

Миналата седмица телевизия СиЕнБиСи съобщи, че летците от американската авиокомпания "Саутуест Еърлайнс" търсят от "Боинг" обезщетения за намаление на заплатите им заради забранената експлоатация на 737 Макс. Според цитирани от телевизията експрети "Саутуест Еърлайнс" губи ежемесечно 8.5 млн. долара заради престоя на този модел.

Експлоатацията му бе забранена след като на 29 октомври в Индонезия при полет на "Боинг 737 Макс" загинаха 189 души, а на 10 март 2019 г. други 157 станаха жертва при катастрофа в Етиопия.

От самолетостроителя признаха, че е дефектирала системата за подобряване на маневреността на машините и реално това е довело до разбиването на машините.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес