Над 400 са вече жертвите от сблъсъците между будисти и мюсюлмани в Мианма

Над 400 са вече жертвите от сблъсъците между будисти и мюсюлмани в Мианма

Броят на жертвите от сблъсъците между будисти и мюсюлмани в западните райони на Мианма достигна 402 души за тази седмица, предаде ТАСС, като се позова на правителствени данни.

Предишната информация бе за 109 загинали. Военните са убили 370 бунтовници рохинги - мюсюлманско малцинство в Мианма. Бунтовниците пък са убили 17 мирни жители и 15 полицаи и войници.

В западната провинция Рахин неведнъж е имало сблъсъци между представители на будисткото мнозинство в Мианма и на мюсюлманското малцинство рохинги. Хиляди хора загинаха при такива изблици на насилие през последните години.

Положението рязко се изостри на 25 август, когато стотици мюсюлмански бунтовници от движението "Араканска армия за солидарност на рохингите", което властите смятат за терористична организация, извършиха нападения срещу 30 полицейски и гранични постове.

 

Новите атаки съвпадат с публикуването на 24 август на окончателния доклад на международна комисия, ръководена от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, за ситуацията в провинция Рахин. В доклада комисията призова Мианма да даде повече права на рохингите, по-специално повече свобода на движение, защото в противен случай има риск те да се радикализират.

Властите отвърнаха с военна контраофанзива. Това предизвика бежански поток на хиляди рохинги, бягащи от размирните райони. Мнозина от тях твърдят, че са били подложени на ужасяващи жестокости от армията на Мианма след нападенията. Те разказват за групови изнасилвания, мъчения, кланета.

Около 38 000 рохинги са преминали от Мианма в Бангладеш, съобщи днес Ройтерс. Агенцията цитира източници от ООН, извършващи хуманитарна дейност в южната част на Бангладеш.

Споделяне

Още от Свят