Над 400 са жертвите на цунамито в Индонезия

Над 400 души е броят на загиналите след опустошителното цунами, връхлетяло Индонезия, съобщи представителят на администрацията за реакция при кризи Агус Прайтно, цитиран от АФП в петък.

По последни данни над 300 души се водят изчезнали. Спасителните екипи продължават да издирват оцелели. Агенцията отбелязва, че цялото крайбрежие е заринато с трупове. Намираме части от тела навсякъде из пясъка, дори между клоните на дърветата, разказва един от спасителите.

Цунамито бе предизвикано преди дни от мощно земетресение с магнитуд 7.7 по Рихтер, което разтърси архипелага Ментавай край западния индонезийски остров Суматра.

Бедствието нанесе и значителни материални щети. Вълните с височина повече от три метра разрушиха и намиращи се по крайбрежието постройки. 13 000 души са принудени да живеят във временно изградени убежища, след като домовете им бяха сринати.

Жителите в засегнатите районите не са успели  да предприемат предварителни мерки, защото не са били предупредени за бедствието. Малко след като цунамито връхлетя островната верига Ментавай, стана ясно, че въведената през 2004г. система за предупреждения за подобни катаклизми не е изправна.

Индонезия се бори и с друго бедствие, припомнят световните агенции. Индонезийският вулкан "Мерапи", който изригна по-рано тази седмица, отново заплашва с пепел и лава и принуди хиляди хора да напуснат домовете си.

Споделяне

Още от България