Над 400 журналисти се включват в тестването на електронния ЕГН

Повече от 400 журналисти ще получат т. нар. "електронен ЕГН", за да участват в тестването на системата за "електронна идентичност", част от проекта за развитие на административното обслужване по електронен път.

Картата за електронна идентичност ще съдържа чип с уникален за всеки гражданин код и възможност за втори слот, който може да съдържа квалифициран електронен подпис, здравно досие, електронно портмоне и други.

Във вторник министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски се срещна с главни редактори на национални печатни и електронни медии, за да обясни значението на тестването на електронния ЕГН.

Концепцията за електронна идентичност, както и 5000 тестващи смарт-карти, се разработват в рамките на проекта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативната програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд".

Използването на карти за електронна идентичност ще има пряко финансово изражение. То ще доведе до икономии както за потребителите, така и за администрацията, както и за намаляване на риска от корупция, е посочил пред главните редактори министър Московски, цитиран от пресцентъра на министерството му.

Той е добавил, че се водят разговори с МВР електронният ЕГН да бъде вграден в личните карти след 2016 година. По думите на министъра картата за електронна идентичност няма да бъде задължителна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?