Над 4000 мигранти са напуснали доброволно Белгия миналата година

Над 4000 мигранти са напуснали доброволно Белгия миналата година

Над 4000 мигранти, пристигнали в Белгия, са приели миналата година да се завърнат доброволно у дома, съобщи държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, цитиран в понеделник от БТА. През 2015 г. в Белгия са пристигнали общо 35 476 кандидати за убежище.

За първите пет месеца на тази година върналите се обратно доброволно са 2050 души, половината от които са иракчани. Федералната агенция по убежището е открила гишета в цялата страна, където на мигрантите се предоставят разяснения как могат да поемат по обратния път.

Преди месец Франкен съобщи, че Белгия предприема стъпки за връщането на кандидатите за убежище от Афганистан. На афганистанците се предоставят две възможности - да се върнат в родината си доброволно и да получат материална помощ, или да бъдат изгонени. Ако приемат да бъдат върнати, те биват извозвани до Кабул, Херат или Джелалабад. Там за тях са осигурени временен подслон, както и възможност за професионално обучение. Белгия им дава по 2200 евро еднократно, за да си набавят материали за работа и да започнат малък бизнес.

През юни 4500 афганистанци в Белгия са получили писмено предложение да се върнат доброволно в родината си. По-рано белгийските власти предприеха кампания за връщане на иракчаните, кандидати за убежище, както и за разубеждаване на онези, които още са в Ирак, но мислят да пътуват до ЕС.

Преди месец Франкен съобщи, че намеренията за разпределението на бежанците из цяла Белгия, което получи твърда съпротива от много общини, няма да бъде осъществено заради отпаднала необходимост. Той уточни, че през май тази година в страната е регистриран най-големият спад на новодошли кандидати за убежище от 2008 г. насам, благодарение на затварянето на пътя за мигрантите през Западните Балкани.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?