Над 41% от българите живеят в пренаселени домове, а над 11% - в прекалено големи

Над 41% от българите живеят в пренаселени домове, а над 11% - в прекалено големи

В пренаселени жилища, където стаите не достигат за всички обитатели на дома, живеят 41.1 процента от българите, докато 11.5 на сто са сами в прекалено големи апартаменти, сочат обявените във вторник данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г..

Спрямо година по-рано има намаление на живеещите прекалено нагъсто българи, докато пре обитащащите огромни жилища запазват броя си. Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

Средно за Европейския съюз 17.2% от населението живее в пренаселени домове, което означава, че членовете на домакинството нямат достатъчно стаи на разположение и често се налага малки деца и много възрастни хора да споделят общо пространство. Тези домове изглеждат още по-малко в момента заради пандемията, при която играещите у дома деца споделят една и съща стая с учещите онлайн по-големи братя или сестри и родителите, които се опитват да работят дистанционно. Нещо повече, пренаселените жилища означават по-висок риск за пренасяне на коронавируса, отбелязват от Евростот.

От друга страна, има много хора, които с дни са сами вкъщи и разполагат с излишни стаи и по-специално спални, което също е предизвикателство. В ЕС почти една трета от хората (32.7%) живеят в прекалено големи жилища за нуждите на домакинството. Делът на обитателите на такива жилища у нас е 11,5 на сто. Държави, където под 15 процента от населението живеят в такива жилища, които се смятат за твърде големи за нуждите им, са Румъния - със 7.7 на сто, Латвия - малко под десет на сто, и Италия – 14.2 на сто.

Според данните на Евростат слаб е спадът на живеещите пренаселено в страните, където те са най-много. В Румъния почти половината население (45.8%) обитава такива домове. Същото се отнася за двама от всеки пет души в Латвия (42.2% от населението), в България процентът е 41.1%, в Хърватия – 38.5%, и в Полша - 37.6%. Най-голямо е намалението на пренаселените домове с Полша – 1.6 на сто. В България спадът е нищожен, но десет години по-рано 47.4 на сто от хората са нямали достатъчно пространство вкъщи. За ЕС тогава това се е отнасяло за 19 на сто от хората

На другия край на скалата с най-малко пренаселени домове през 2019 г. са Кипър (2.2%), Ирландия (3.2%), Maлта (3.7%) и Нидерландия (4.8%).

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?