Над 430 генерали и още 63 хиляди руски военни са воювали в Сирия

Над 430 генерали и още 63 хиляди руски военни са воювали в Сирия

Руското Министерство на отбраната публикува нови данни за броя на военнослужещите, които са участвали в сирийската операция. В сравнение с края на миналата година, числеността им значително се увеличи – от 48 хиляди до 63 хиляди души, отбелязва Би Би Си. Само руските генерали в Сирия са били 434 човека.

След началото на операцията през септември 2015 г. руското военно министерство не разкриваше колко руски военни участват в нея. Журналистите се опитваха да правят изчисления по косвени признаци – например, по наградите.

През март 2016 г. медии обърнаха внимание на това, че Министерството на отбраната е обявило конкурс за покупка на над 10 хиляди медала "Участник във военната операция в Сирия". През февруари 2017 г. на сайта за държавните покупки е поместена поръчка за 20 хил. такива награди.

През декември 2017 г. министърът на отбраната Сергей Шойгу за пръв път обяви, че "над 48 хиляди военнослужещи от руската армия са получили безценен боен опит в Сирия".

Шойгу обяви това на заключително заседание във военното министерство, когато на президента Владимир Путин бе докладвано, че е изпълнено неговото решение за извеждане на основната част от руските войски в Сирия. Путин издаде такова нареждане на 11 декември по време на посещението си в руската авиобаза Хмеймим в Сирия.

Сега, осем месеца по-късно, обявената от Министерството на отбраната бройка рязко се повиши.

Тези и други данни са публикувани в официалния канал на министерството в YouTube под заглавие "Военната операция на ВС на РФ в Сирийската Арабска Република – резултатите в цифри".

Числата са следните:

- в операцията са взели участие 63 012 руски военнослужещи, сред които 25 738 офицери

- в операцията в Сирия са участвали 434 генерали

- през Сирия са преминали 91% от армейските екипажи, 97% от военно-транспортната и 60% от стратегическата авиация на Русия

- през групировката с колективите на своите щабове преминаха всички командващи войските на военните окръзи, общовойсковите армии и армиите на военновъздушните сили и противовъздушната отбрана, командирите на дивизии, а също и 95% от командирите на общовойскови бригади и полкове, обяви руското МО

- 231 образеца "съвременни и модернизирани" оръжия са използвани в бойна обстановка

- над 39 000 полета е извършила бойната авиация; в ударите в Сирия са участвали 87% от екипажите на оперативно-тактическата, 91% от армейската, 97% от военнотранспортната и 60% от стратегическата авиация за действие на голямо разстояние

- 100 удара с крилати ракети "Калибр" са нанесени от руски военни кораби и подводници, а 66 - от стратегическата авиация

- силите на ВМФ са извършили 189 бойни походи, в които са участвали 86 кораби и 14 подводници

- в резултат на руските удари са убити над 86 хиляди бойци и 830 техни лидери

По данни на руското министерство, от началото на операцията в Сирия в нея за загинали 97 руски военнослужещи и са загубени 18 единици техника. Най-голямата до момента руска военна загуба е катастрофата на самолет Ан-26 през март т.г., в резултат на което загинаха 39 руски военни.

Москва декларира, че целта на военната ѝ намеса в Сирия е борба с групировката "Ислямска държава и други терористи. Основание за началото на руската операция бе обръщение от сирийския президент Башар Асад.

Западните страни обвиняват Русия, че подкрепя режима на Асад, който е отговорен за гибелта на огромен брой мирни жители в страната си.

Освен това западните правителства нееднократно обвиняваха Русия, че използва Сирия като полигон за тестване на оръжия, отбелязва Би Би Си. По-специално това твърдеше командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис.

През юни 2018 г., Путин заяви по време на "Пряката линия", че това не е така, но направи уговорката, че операцията в Сирия е "уникален боен опит" за руските Въоръжени сили, който не може да се сравни с каквито и да е учения.

"Сирия не е полигон за изпитание на руско оръжие. Но ние така или иначе го използваме там, това е руско оръжие. Това доведе до усъвършенстване на съвременните ударни, в това число и ракетни системи", отбеляза Путин.

Разказвайки пред Газета.ру за опита на руската армия с използваното оръжие в Сирия, руският зам.-министър на отбраната Юрий Борисов заяви, че "всеки факт, когато нас нещо не ни устройва, когато има отклонение от заявените характеристики или друго неудобство при експлоатацията, се взема молива и детайлно се анализира с представители на промишлеността".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?