Над 46 млн. лв. ще трябва да връщат 253 къщи за гости

Сред тях е и тази на обвинения за конфликт на интереси бивш зам.-министър Александър Манолев

Къщата за "гости" на Манолев, заради която тръгнаха проверките

Заради извършени нарушения при използването на европейската субсидия за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости, 253 такива проекти ще трябва да върнат общо 46.4 млн. лв. , съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в петък вечерта.

Сред санкционираните е и къщата за гости, използвана за лични нужди от бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който бе обвинен за конфликт на интереси, защото е бил в управата на земеделския фонд, отпуснал над 391 хил. лв. безвъзмездна субсидия уж за къща за гости. Всъщност от този скандал тръгна и проверката на ДФЗ на общо 288 проекта, които все още попадат в периода на контрол и задължително петгодишно използване на финансиране от еврофондовете проект и които са получили общо 81 млн. лв. евросубсидия.

Така "къщата за гости" на Манолев в местността "Чинар уши" в Сандански, изградена от фирмата "ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" на детегледачката на децата на Манолев, която е била подставено лице,ще трябва да върне всички предоставени ѝ пари като безвъзмездна помощ. Те възлизат на 391 160 лв.

В същата позиция са още 157 проекта, на които е наложена пълната санкция и трябва ад върнат изцяло общо 43.1 млн. лв., останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3.3 млн. лева.

От публикувания от ДФЗ Предварителен списък на бенефициерите, на които към 15.11.2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкция, става ясно, че Манолев е сред получилите най-високи субсидии за къща за гости. Още 33 проекта имат да връщат сходни суми.

Изрядни са се оказали едва 23 проекта, а резултатите от проверките на 12 други инвестиции все още не обработват и няма произнасяне за тях. Това ще стане след извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване  при необходимост на информация и от други институции, посочват от ДФЗ.
 
От фонда обясняват, че най-често констатираните при одитите нарушения при проектите за къщи за гости, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. Установено е, че получилите европейска субсидия не са имали приходи от дейността, за която са искали финансиране, не са изпълнили ангажимента за създаване на нови работни места, липсват активи, за които е изплатена субсидията. Констатирано е още ,че са били създавани изкуствено условия, с единствената цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

ДФЗ обаче все още е в етап по откриване на производство по издаване на акт за установяване на публично държавно вземане по отношение на тези 253 проекта. След като това бъде сторено уличените в нарушения бенефициенти ще имат възможността да изразят становище по събраните доказателства, както и по предявените вземания, чрез представяне на писмени искания и възражения.

След разглеждане на постъпилите документи от страна на бенефициерите, ДФ "Земеделие“ ще изрази своето окончателно решение, чрез издаването на нарочен акт.

В рамките на проверките на ДФЗ, последвали скандалите с фиктивните къщи за гости, бяха проверени общо 295 обекта, получили еврофинансиране. От тях 288 проекта бяха в периода на петгодишния мониторинг и 7 - в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес