Над 47 000 чужденци са се лекували у нас през миналата година

Над 47 000 чужденци са се лекували у нас през миналата година

С цел лечение от януари до септември в България са били над 26 хиляди чужденци, а за цялата минала година посещенията за лечение и рехабилитация са били над 47 хиляди. Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на първата конференция по медицински и здравен туризъм, която се организира от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз.

По думите ѝ страната ни има всички условия да бъде конкурентно място като здравен център, но все още е неразработено.

Според нея броят на туристите с медицинска цел у нас е бил дори по-голям, но част от тях не са регистрирани.

Тя прогнозира, че ще нараства броят на посещенията с цел лечение предвид застаряването на населението в Европа. 

България е втора в Европа след Исландия по отношение на съществуващи ресурси на минерална вода, каза Лилия Арсова - директор на дирекция "Туристическа политика" към Министерството на туризма. Тя посочи, че в България има 435 сондажа и каптирани естествени извори, 19 балнео-курорта от национално значение и 35 - от местно, 34 климатични морски курорти, с което има отлични възможности за развитие на спа-, уелнес и балнео-туризъм.

От туристическите ни райони Долината на розата е с водещ здравен туризъм, добави още Арсова. По думите ѝ предстои да се разработят план и стратегия за развитието на здравния туризъм в България.

Татяна Ангелова от Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация каза, че България е привлекателна заради местоположението си и благоприятния климат и има условията за развит здравен туризъм - калолечение, минерални извори, екологично чисти райони.  

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?