Над 49 млн. американци трудно осигуряват прехраната си

Повече от 49 милиона американци или една седма от населението на САЩ изпитват затруднения в осигуряването на прехраната си. Toва показват данни от проучване на американското правителство, цитирано от Ройтерс.

Това е най-големият брой хора, затруднени в изхранването си, от 14 години насам.

Министърът на земеделието Том Вилсак отбеляза, че програми като раздаването на купони за храна са смекчили ефекта на икономическата рецесия. Организациите за борба с глада обаче отбелязват, че през 2008 г. броят на американците, които се

изхранват със затруднения, се е увеличил обезпокоително много в сравнение с 2007 г., когато е бил 36.2 милиона души, от които на една трета се е случвало да гладуват продължително.

Около 49.1 милиона души или 14.6 % от американските домакинства "са имали затруднения в набавянето на храна за всички свои членове поради липса на средства" през 2008 г. - с 3.5 пункта повече от 2007 г., когато в тази категория влизаха 11.1 процента от домакинствата.

Около 17.3 милиона души или 5.7 процента от домакинствата живеят при много ниско ниво на сигурност по отношение на прехраната си, което означава, че някои членове на тези домакинства като цяло ядат по-малко, отколкото имат нужда.

Обикновено те прекарват сумарно по няколко дни без храна през седем-осем месеца от годината.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?