Над 5 млн. французи се очаква да протестират в цялата страна

Над 5 млн. французи се очаква да протестират в цялата страна

Хиляди служители от държавния сектор ще стачкуват в цяла Франция, като са планирани около 130 демонстрации в 90 от 96-те департамента на страната, съобщи БТА.

За първи път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния сектор, призоваха заедно за стачка днес срещу "отрицателните" правителствени реформи в заетостта, информира френската версия на сайта "Локал. Общо към стачни действия са призовани 5.4 милиона работещи.

Макар катализаторът за протестите да се различава в отделните профсъюзи, основният фактор е правителственият план да бъдат закрити десетки хиляди работни места в държавния сектор плюс неотдавнашното замразяване на заплатите, опасността от намаляване на плащанията при болнични и трудовата реформа.

Профсъюз на учителите обяви, че почти половината от началните учители в Париж ще стачкуват, което ще доведе до затварянето на десетки училища.

Авиационните власти помолиха авиокомпаниите да отменят една трета от полетите на летищата в страната, заради очаквания недостиг на персонал.

За първи път от 2009 година синдикатите в болниците се присъединиха към стачния призив.

Лекари, фармацевти и зъболекари са призовани да стачкуват заедно с медицинските сестри срещу условията на труд и бюджетните съкращения, като и срещу замразяването на заплатите и въвеждането отново на неплатения отпуск в случай на болест.

Споделяне

Още от Свят