Над 5 млн. лева са дарени за борбата срещу Covid-19 у нас

Над 5 млн. лева са дарени за борбата срещу Covid-19 у нас

Общият обем дарени средства -пари и материални ресурси за предотвратяване разпространението на коронавируса в България от началото на обявеното извънредно положение са 5.3 млн. лева. Това показва анализ на Българския дарителски форум на база официални съобщения, сдружението на общините, търговските камари и др.

Дарителите  са компании, физически лица, фондации, които даряват директно на болници, Министерството на здравеопазването и общини. Отделно фирми и граждани обединяват усилия чрез дарителски кампании.

94% от даренията са за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за персонала на болниците в София и страната.

6% от даренията до този момент са за образователни нужди като осигуряване на устройства за достъп до виртуално образование, за социалния патронаж в общините, който на този етап основно поема доставката на храни и лекарства за възрастни хора и друг тип социална подкрепа, за храна на деца от уязвими групи.

Предизвикателства

Като предизвикателства пред дарителите от Българския дарителски форум посочват, това, че след първата вълна дарения за апаратура и консумативи за болниците за дарителите е трудно да се ориентират какъв тип подкрепа и подход биха били най-необходими и ефективни. За тях не е ясно от каква помощ конкретно имат нужда лечебните заведения, за да се справят с очакваното разрастване на пандемията.

От началото на кризата расте броят на уязвимите групи - възрастни хора, хора с психически и физически увреждания, такива, които живеят в изолация и бедност или в резидентни услуги. Създаването и координирането на конкретни механизми за подкрепа са част от приоритетите на общините и граждажданските организации, които работят на местно ниво. Предпазването и грижата на тези групи хора също ще изисква насочването на дарителски и доброволчески ресурс в много кратки срокове, отбелязват от организацията.

Какви кампании са активни?

Общини, граждански организации, бизнеси и самоорганизирали се инициативни групи действат динамично, за да създадат системи за подкрепа както за медиците, така и за различните групи хора,които имат нужда от специфична помощ.
Голяма част от общините се подготвят за включване на доброволци за подпомагане на изолираните от противоепидемичните мерки хора, но така, че да бъде гарантирана сигурността както на доброволците, така и на нуждаещите се от помощ хора (Троян, Велико Търново, Велинград, Кюстендил, Попово, Сливен и мн. др.).

Граждански организации са включват в работа на терен (напр. Национална мрежа на здравните медиатори), пускат горещи телефонни линии за консултиране за конкретни битови нужди, но и за психологическа подкрепа (сдружение "Граждански инициативи" - Ловеч, Българска асоциация по психотерапия и мн. др.), виртуална здравна клиника е създадена за Банско.

Компании осигуряват подкрепа, като безвъзмездно продоставят услуги – транспортиране на дарения и доброволци, готвене за медицински лица и възрастни хора, координиране на кампании и др.

Огромен брой хора доброволстват, като координират дарителски кампаниии и организират цялата логистика за предоставянето на конкретна апаратура и консумативи за болници в София и страната ( кампания #ЗаДоброто).

Министерството на здравеопазването също има дарителска сметка за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19.

Национална благотворителна кампания започна и БЧК.

Набират се финансови дарения, както и дарения на лични предпазни средства, консумативи, апаратура и др.

Общините в страната с подкрепата на местни дарители създадоха общински фондове/кампании за подкрепа. Открити са дарителски сметки и инициативи в помощ на уязвимите хора.

Добричката организация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) открива дарителска кампания за деца, които няма с какво да се препитават, докато не посещават училище.

Българското дружество по офталмология, Българският лекарски съюз и Организацията на евреите в България "Шалом" стартират кампания за набиране на средства "Заедно ще се справим". Целта на инициативата е да се осигурят хранителни продукти за поставените под карантина медици и техните близки.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?