Над 5 процента от бюджета на МВР отиват за подслушване

Над 5 процента от бюджета на МВР отиват за подслушване
Малко над 5 процента от общия бюджет на МВР отиват за заплащане на разходите по назначените специални разузнавателни средства (СРС). Това стана ясно от думите на председателя на вътрешната комисия в Народното събрание Минчо Спасов (НДСВ). Той се позова на справка от министерството, според която 95 милиона лева са платени през 2006 и 2007 г. за специални мероприятия като подслушване и следене.

Това прави повече от 5 процента от бюджета на МВР през тези години, който бе общо около 1.8 милиарда лева. Спасов определи сумата като "изненадваща” и "впечатляваща”. Той заяви, че ще настоява за по-пълна разбивка на разходите. Част от парите са заведени в разходните графата "амортизационни разходи и други".

Последните грандиозни скандали в МВР, които доведоха до смяната на Румен Петков, активизираха дебата за редуциране на употребата на СРС-та. В тази посока бе и решението на Европейския съд за правата на човека, който отсъди, че вътрешното министерство и неговият политически ръководител могат да подслушват гражданите безконтролно. Жалбата бе подадена и защитена от "Асоциацията за европейска интеграция и човешки права" на адв. Михаил Екимджиев.

Статистиката на българската прокуратура също показа скандална неефективност на назначените специални разузнавателни средства. Фактът, че едва 3 процента от всички СРС-та влизат в употреба пред съда, накара редица правни експерти да определят подслушването като основен способ за набиране на компромати за политически или други съмнителни цели.

Очаква се до края на годината Народното събрание да приеме поправки в Закона за СРС. Внесеният от Министерството на правосъдието проект предвижда създаването на междуведомствен орган, който да контролира назначаването и употребата на СРС-та. Освен моралният и правния ефект, ограничаването на тази дейност би довело и солидно спадане на разходите.

Споделяне

Още по темата

Още от България