Над 50 000 души вече виждат на телефона си реалната пътна обстановка у нас

Над 50 000 души вече виждат на телефона си реалната пътна обстановка у нас

Вече над 50 хиляди души ползват безплатното мобилно приложение, което показва в реално какво е състоянието на пътищата в България, къде има ремонти, ограничения за движението и задръствания и дори при обръщане на автомобила може да подаде сигнал до тел. 112, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура във вторник.

От две седмици иновативната технология LIMA, разработена с евросредства, може да се ползва от мобилни устройства с операционна система Android, от 6 дни се ползва и от телефони с операционна система IOS, а вече е достъпна и за мобилните телефони с операционна система Windows Phone.

Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища. Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по пътищата в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути и т. н.

Едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на автомобил при пътен инцидент, той да подаде сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112.

В рамките на десет дни чрез LIMA са обработени над 500 сигнала на потребители, както и за над 20 катастрофи по пътната мрежа, посочват още от пътната агенция.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?