Над 50 агенти внедрени в софийския ъндърграунд

Над 50 агенти под прикритие са внедрени сред столичните престъпници през миналата година. Това стана ясно в понеделник от думите на председателя на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев.

СГС одобрява използването на всички специални разузнавателни средства (СРС), част от които са и агентите под прикритие.

В съда няма статистика колко специални разузнавателни средства (СРС) са били използвани по съдебни дела и са довели до присъди. Колев обаче припомни, че законодателство не позволява осъдителна присъда да се издава само на база СРС.

Тридесет и четири на сто от исканията за използване на СРС идват от прокуратурата, добави Колев. По повод на факта, че съдът одобрява 99.3% от прокурорските искания за прилагане на СРС, съдията каза, че когато има пречка да се даде разрешение, обвинителите сами се отказват от искането си. Затова формално нямало отказ, който да се регистрира за статистиката.

Председателят на СГС призна, че е доста трудна задача да се дават разрешения за използване на СРС срещу съдия.

Той добави, че няма данни за престъпни връзки от типа "Октопод" в ръководения от него съд, но предположи, че е възможно да има такива във всяка държавна система.

Колев още не е решил дали да накаже съдия Мими Петрова, която трябваше да одобрява протоколите за обиски от операция "Октопод". Поради забавянето на одобренията част от протоколите не бяха приети от апелативния съд и това стана една от причините за освобождаването на петима от задържаните.
На Мими Петрова са били разпределени 48 протокола, като по 4-5 от тях имало известно забавяне, обясни Колев. Той каза още, че въпросните протоколи са били периодично предавани в деловодството на съда.

В заключение Колев заяви, че лично за себе си не чувства натиск от изказванията на вътрешния министър Цветанов по адрес на съда.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?