Над 50 души стъпкани до смърт на погребалната процесия на Солеймани

Иран проучва 13 "сценария за отмъщение" на САЩ

Погребението на генерал Касем Солеймани в родния му град Керман

Над 50 души са били стъпкани до смърт от многохилядната тълпа, събрала се за участие в погребалната процесия в Иран на генерал Касем Солеймани, убит в петък при американски въздушен удар в Ирак, предадоха световните агенции, като се позоваха на държавни медии.

212 човека са били ранени в трагедията, разиграла се в Керман - родния град на Солеймани. Няколко от тях са в тежко състояние, каза представител на местните власти.

Стотици хиляди хора се включиха в погребалното шествие, което бе предавано на живо по иранските телевизии. Днешният ден бе обявен за неработен в Иран, за да бъде почетена паметта на Касем Солеймани.

Множеството в Керман се насочи от центъра на града към Гробището на мъчениците, където е предвидено да бъдат положени тленните останки на висшия ирански военен. В един момент е настъпила паника, при която са били стъпкани много хора.

Погребението на Солеймани бе отложено, тъй като ковчегът с тленните му останки не може да премине през множеството, за да стигне до гробището. Властите не са обявили кога ще се състои то.

С викове "Смърт на Америка" жителите на Керман настояха за отмъщение. Процесът на "експулсиране на САЩ от региона" започна, заяви пред множеството в Керман дивизионен генерал Хосейн Салами, главнокомандващият на корпуса на Гвардейците на Ислямската революция.

"Мъченикът Касем Солеймани е по-могъщ и по-жив след смъртта си" и "по-опасен за врага", заяви той, пред ковчезите, изложени за народно поклонение сред венци от цветя на градския площад "Азади" (Свобода). "Нашата воля е твърда. Казваме на нашите врагове, че ще отмъстим, и че ако (те ударят отново), ще запалим онова, което те обожават. Те самите добре знаят за кои места говоря", добави той.

"Тук сме, за да се поклоним пред великия командир на Свещената отбрана", каза Хемат Дехган, имайки предвид ролята на Солеймани по време на войната с Ирак (1980-1988 г.). "Той бе обичан не само в Керман и в Иран, но и в целия свят", заяви 56-годишният ветеран пред кореспондента на АФП. "Целият свят, мюсюлманите, шиитите, Ирак, Сирия, Афганистан и преди всичко Иран - всички му дължат много за своята сигурност", добави мъжът, пристигнал по думите му от Шираз, на повече от 500 км разстояние.

13 "сценария на отмъщение" на САЩ за убийството на Солеймани

Иран разглежда 13 "сценария за отмъщение" на САЩ заради убийството на командващия бригадите Ал Кудс генерал Касем Солеймани, заяви секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани, цитиран от Ройтерс.

"Американците трябва да знаят, че до момента в Съвета са обсъдени 13 сценария за отмъщение и че дори ако се стигне до консенсус за най-щадящия от тях, изпълнението му може да стане исторически кошмар за САЩ", каза Шамхани.

"Американците знаят, че са уязвими за ответни мерки от Иран. Ако силите на САЩ не напуснат доброволно региона, ще ги принудим да го направят", добави той.

Междувременно иранският парламент е увеличил бюджета на Гвардейците на Ислямската революция до 20 март (краят на персийската година). По думите на председателя на парламента Али Лариджани, цитирани от агенция ИРНА, върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей е наредил бюджетът на корпуса да бъде увеличен с равностойността на 225 млн долара, предаде ДПА. Увеличението е свързано с осъществяването на плана за "сурово отмъщение" срещу САЩ за убийството на генерал Касем Солеймани, заяви председателят на парламента.

Отговорът ще бъде пропорционален

Техеран готви пропорционален отговор на американската операция, каза в интервю за телевизия Син Ен Ен иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Това е международен тероризъм, акт на агресия срещу Иран. То е равнозначно на въоръжено нападение над Иран. И ние обезателно ще отговорим, но нашият отговор ще бъде пропорционален. За разлика от президента на САЩ Тръмп, ние се придържаме към закона", каза Зариф. Той добави, че с действията си лидерът на САЩ демонстрира пред международната общност своето неуважение към международното право.

"На наша страна са хората и това е много по-важно. Красивите оръжия, за които, по думите на самия Тръмп, са били похарчени два трилиона долара, не управляват света. Управляват го хората. Дните на пребиваването на САЩ в нашия регион са преброени. Те трябва да осъзнаят, че жителите на този регион са разярени, те искат САЩ да си ходят. САЩ се намират в този регион вече много години и те не донесоха нито на себе си, нито на региона някаква сигурност", каза Зариф.

Със закон американските въоръжени сили са определени като "терористични"

Иранският парламент прие спешно и закон, класифициращ всички американски военни сили като "терористични", предаде Франс прес.

Депутатите внесоха поправка в одобрен неотдавна закон, който обявява за "терористични" американските сили, разположени в район, простиращ се от Африканския рог през Близкия изток до Централна Азия.

Съгласно новия текст това определение вече обхваща "всички служители на Пентагона и свързаните с тях служби и организации, както и ръководителите, замесени в смъртта на Касем Солеймани".

Поправката, гласувана докато Солеймани ще бъде погребан в родния си град Керман, изглежда има най-вече символично значение, смятат наболюдатели.

Първоначалният текст на закона беше приет през април 2019 г. и в него се казваше, че Иран "смята САЩ за държава спонсор на тероризма". Тогава Техеран представи закона като реципрочна мярка в отговор на решението на Вашингтон да включи иранския корпус на Гвардейците на ислямската революция в списъка си на чуждестранните терористични организации, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?