Над 50 европейски и азиатски държави обсъждат в Брюксел глобалните заплахи в икономиката

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заедно с китайския премиер Ли Къцян

Лидери на над 50 държави от Европа и Азия се събират днес в Брюксел, за да обсъдят ключови проблеми в областта на търговията и сигурността и да покажат подкрепа за международния ред, критикуван от американския президент Доналд Тръмп, информира ДПА.

Дванайсетата среща на върха Азия-Европа (АСЕМ) събра лидерите на всички 28 членки на ЕС и представители на още 23 страни от Азия и Европа, включително премиерите на Русия, Китай и Япония.

Заедно тези държави представляват 55 процента от световната търговия, 60 процента от населението на Земята и 65 процента от световния брутен вътрешен продукт.

Ако Европа и Азия застанат заедно, те могат да постигнат решаваща разлика, каза високопоставен представител на ЕС преди форума.

Заедно страните от АСЕМ могат да повлияят положително по въпроси като реформата на Световната търговска организация (СТО) и постигането на целите за борба с климатичните промени, договорени в Париж през 2015 година, допълни той.

Тези два въпроса са обект на силен натиск от американския държавен глава, който остро критикува СТО и изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Вниманието при дискусиите ще бъде насочено и към инвестиции в инфраструктурата, свързваща Европа и Азия само дни, след като ЕС прие насоки в тази област. Макар това официално да не е отговор на китайската инициатива "Един пояс, един път", редица анализатори отбелязват, че китайската инвестиционна програма предизвиква опасения в Брюксел.

Срещата на върха Азия-Европа показва, че близо две трети от света са ангажирани с мултилатерализма и признават ползите от свободната търговия. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, пристигайки на форума, цитирана от Ройтерс.
Тук са се събрали страни от Азия и Европа, които искат търговия, основаваща се на правила, и са се ангажирали с мултилатерализма, каза канцлерът.

Това е важен сигнал, предвид че Европа и Азия представляват близо две трети от световния брутен вътрешен продукт, търговия и население, допълни тя.

Темата ни е създаването на връзки, например чрез споразумение за свободна търговия. Можем да покажем, че за света е важно да се създаде ситуация, при която всички печелят, подчерта Меркел.

Споделяне

Още от Свят