Уеб камера е заснела убийството, убиецът не е стрелял от кола

Над 50 хиляди заляха центъра на Москва в памет на Борис Немцов

Десетки хиляди се събраха в центъра на Москва в неделя, за да се включат в шествието в памет на убития опозиционер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Той бе убит в петък преди полунощ на Големия Москворецки мост.

Според организаторите в шествието, продължило около четири часа, в него са участвали над 50 хиляди души, които носеха портрети на Немцов и хиляди национални знамена с траурни лентички.

По единодушна оценка на осведомителните агенции обаче това е било най-масовата проява в Русия от години насам, определена и като "най-тъжният митинг в историята на съвременна Русия".

Шествието започна от метростанция „Китай-город“, премина под стените на Кремъл и достигна моста, където Немцов бе застрелян. После то се придвижи до площад „Болотни“. Мястото е символично, защото преди 4 години там се събраха десетки хиляди протестиращи срещу начина, по който бе избран за нов мандат президентът Владимир Путин.

В челната част на колоната бе разгърнат транспарант, широк няколко десетки метра, с надпис "Героите не умират, тези куршуми са изстреляни срещу всекиго от нас".

Когато шествието достигна до Москворецкия мост, се чу скандиране "Русия без Путин!”. После авангардът на колоната скандираше "Русия ще бъде свободна”, "Оставка на Путин”, "Героите не умират”, "Не на войната!”.

Събитието премина без инциденти с изключение на задържането на десетина анархисти и националисти.

За днес бе насрочено шествие срещу войната в Украйна в отдалечен от центъра на Москва район, което трябваше да бъде оглавено от Немцов. След новината за смъртта му, близки и съмишленици настояха то да бъде превърнато в траурно шествие. Властите и органите на реда в Москва решили да направят изключение, тъй като по закон заявката за публични събирания се подава поне 10 дни преди провеждането им.

Траурно шествие в памет на опозиционния руски политик, премина и през центъра на Санкт Петербург. Около 10 хиляди души стигнаха до площад Марсово поле, където започна траурен митинг. Огромен портрет на Немцов е поставен над сцената на митинга. "Борис Немцов - няма да забравим, няма да простим" бе изписано на черен транспарант, който пренесоха по улиците на града представители на РПР-ПАРНАС - партията на Немцов, и опозиционни депутати от Законодателното събрание на Санкт Петербург.

Събралите се на Марсово поле издигнаха руски национални знамена, знамената на Санкт Петербург и на опозиционната партия "Яблоко"; другите организации се отказаха да използват партийни символи.

Няколко часа преди покушението Немцов призова в ефира на радио "Ехото на Москва" руснаците да излязат на протест в неделя срещу, както се изрази той, агресията на Путин в Украйна.

След убийството Путин пое ангажимент да направи всичко по силите си за залавянето на убийците на Немцов, чиято смърт потресе западни лидери и опозицията в Русия. В същото време поддръжниците на Кремъл нарекоха покушението провокация, целяща дестабилизиране на страната.

Борис Немцов е оставил своята следа в историята на Русия, в политиката и в обществения живот. Той заемаше важен пост в трудния преходен период за нашата страна. Винаги открито и честно заявяваше своята позиция и отстояваше гледната си точка, гласи съболезнователното съобщение на руския държавен глава.

Премиерът Дмитрий Медведев определи във Facebook трагичното събитие като "жестоко и цинично убийство“.

"Това е голяма загуба за обществото ни, чиято свобода и ценности той винаги отстояваше. Борис Немцов стана един от най-талантливите политици в периода на демократични промени в нашата страна и до последно остана ярка личност и принципен човек. Той действаше открито, последователно и никога не изменяше на възгледите си. Такъв ще остане и в паметта ни. Съчувствам на мъката на роднините, близките и съратниците му“, казва още Медведев.

Борис Немцов - съпредседател на РПР-ПАРНАС, ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица. Преди погребението ще има гражданска панихида в московския център "Сахаров".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят