Над 50 кърлежа са извадени от главата на дете след разходка в Южния парк

Над 50 кърлежа са извадени от главата на дете след разходка в Южния парк

Над 50 кърлежа са извадени във вторник от главата на дете в спешното отделение на университетската болница "Лозенец". Детето се е разхождало със своите родители в Южния парк в столицата, съобщи за БТА д-р Димитър Шандурков, лекар в спешното отделение на болница "Лозенец".

Друго дете е имало по тялото си 20-30 кърлежа. Лекарят каза, че не е имал подобни случаи в своята практика. Кърлежите са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

Д-р Шандурков съветва родителите да бъдат особено внимателни, да ползват репеленти за децата си и да не им позволяват да се движат в близост до гъсти храсти и високи треви.

От Столичната община съобщиха, че в градските паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи. Това става при окосени площи и сухо време поне едно денонощие. За пълна ефективност в действието на препаратите е необходимо поне 24 часа след пръскане времето да е сухо. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на кърлежите и бълхите.

Обработки са извършвани в Южен парк – 1-а и 2-а част, Борисова градина, Градската градина, градина Докторски паметник, Северен парк и др.

Направена е обработка срещу кърлежи и в зелените площи в районите "Красно село", "Възраждане", "Оборище", "Изгрев", "Лозенец", "Триадица", "Илинден", "Искър", "Овча Купел", "Люлин", "Банкя", "Панчарево", "Кремиковци", "Витоша", "Връбница", "Слатина" и "Подуяне".

На територията на останалите райони пръскането е започнало и продължава при сухо време.

През април е извършена ларвицидна обработка срещу комари, както и дератизация.

Обработките на зелените площи в междублоковите пространства, се извършват по възлагане на районните кметове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?