Над 50 кърлежа са извадени от главата на дете след разходка в Южния парк

Над 50 кърлежа са извадени от главата на дете след разходка в Южния парк

Над 50 кърлежа са извадени във вторник от главата на дете в спешното отделение на университетската болница "Лозенец". Детето се е разхождало със своите родители в Южния парк в столицата, съобщи за БТА д-р Димитър Шандурков, лекар в спешното отделение на болница "Лозенец".

Друго дете е имало по тялото си 20-30 кърлежа. Лекарят каза, че не е имал подобни случаи в своята практика. Кърлежите са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

Д-р Шандурков съветва родителите да бъдат особено внимателни, да ползват репеленти за децата си и да не им позволяват да се движат в близост до гъсти храсти и високи треви.

От Столичната община съобщиха, че в градските паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи. Това става при окосени площи и сухо време поне едно денонощие. За пълна ефективност в действието на препаратите е необходимо поне 24 часа след пръскане времето да е сухо. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на кърлежите и бълхите.

Обработки са извършвани в Южен парк – 1-а и 2-а част, Борисова градина, Градската градина, градина Докторски паметник, Северен парк и др.

Направена е обработка срещу кърлежи и в зелените площи в районите "Красно село", "Възраждане", "Оборище", "Изгрев", "Лозенец", "Триадица", "Илинден", "Искър", "Овча Купел", "Люлин", "Банкя", "Панчарево", "Кремиковци", "Витоша", "Връбница", "Слатина" и "Подуяне".

На територията на останалите райони пръскането е започнало и продължава при сухо време.

През април е извършена ларвицидна обработка срещу комари, както и дератизация.

Обработките на зелените площи в междублоковите пространства, се извършват по възлагане на районните кметове.

Споделяне

Още по темата

Още от България