Над 50 на сто от турците биха гласували за Ердоган

Над 50 на сто от турските граждани биха гласували за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Ердоган. Това показват данните от проучване на общественото мнение, цитирани от турския вестник "Тюркие".

Анкетата на социологическата агенция ГЕНАР е извършена, за да се проверят обществените нагласи след големите антиправителствени протести в Турция миналия месец. Проучването е извършено сред 2294 души в периода от 20 юни до 3 юли, уточнява "Тюркие", цитиран от БТА.

Според резултатите от анкетата, ако в момента в Турция се състоят парламентарни избори, за управляващата ПСР отново биха гласували 50,2 на сто от турците, за основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) биха дали гласа си 27 на сто от избирателите, за Партията на националистическото действие биха гласували 13.2 на сто от турците, а за прокюрдската Партия за мир и демокрация – 6.5 на сто.

Данните от проучването сочат, че 64 на сто от турците не са подкрепяли протестните акции в истанбулския парк Гези. 54 на сто от анкетираните смятат, че зад организирането на протестите стоят "нелегални организации", а едва 14.8 на сто са на мнение, че участниците в протестите са били екозащитници.

На въпрос дали турците са "ядосани на ПСР и премиера Реджеп Тайип Ердоган" 69 на сто от анкетираните са отговорили с "не". 58 на сто са посочили, че искат Ердоган да е министър-председател до края на мандата си.

В. "Тюркие" посочва, че 72 на сто от турските граждани продължават да подкрепят процеса за мирно решаване на кюрдския конфликт, който напоследък остана на заден план.

Според резултатите от анкетата 59 на сто от турците смятат, че страната им трябва да стане член на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят