Над 50% от българите искат медиите да съобщават резултати в изборния ден

Над 50% от българите искат медиите да съобщават резултати в изборния ден

Според 51% от българите медиите трябва да оповестяват междинни резултати от екзит полове преди окончателното приключване на изборния ден. Това показват резултатите от представително проучвания на "Екзакта Рисърч Груп", възложено от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Всъщност са направени две изследвания, които са проведени по метода интервю "лице в лице" в последната седмица на всяка от двете предизборни кампании. Темата за оповестяването на данни от екзит полове обаче е засегната само в последното, в което са участвали 1005 пълнолетни българи.

Резултатите показват, че 25% от анкетираните са на мнение, че не трябва да се обявяват данни преди края на изборния ден. "Мнението в полза на огласяване на резултатите е разпространено сред представителите на всички социално-демографски групи. Против огласянето на подобни резултати в медиите хора са хора с основно образование и възрастни над 60 години", посочват от "Екзакта".

В момента законът забранява оповестяването на резултати преди изборите да са приключили, но въпреки това медиите публикуват такава информация и биват глобявани.

56% от анкетираните признават, че проявяват интерес към информация в медиите за междинни резултати от екзит полове на социолози преди края на изборния ден. По-често подобен интерес проявяват хора на възраст между 30 и 50 години, респонденти с висше образование и жители на областните градове.

Онези, които търсят междинни резултати от екзит полове, често ползват повече от една медия за целта.

Резултатите от проучването показват, че близо 3 пъти и половина са повече хората, които предпочитат да се информират за изборния ден от традиционните медии в сравнение с онези, които избират да се информират от интернет (73% : 21%). Интернет е предпочитан информационен канал от най-младите на възраст под 30 години. Останалите предпочитат традиционните медии пред интернет.

Първото изследване е проведено в периода от 23 до 30 март 2021 г. от националната анкетьорска мрежа на "Екзакта Рисърч Груп". Второто изследване е проведено в периода от 30 юни до 6 юли. Във всяко от изследванията са интервюирани "лице в лице" по 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 92 населени места на страната. 2010 лица са общо интервюирани в двете изследвания по проекта.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?