Над 50 пъти намалели опитите за телефонни измами в мрежата на "Виваком"

Над 50 пъти намалели опитите за телефонни измами в мрежата на "Виваком"

Само за два месеца – март и април, благодарение на съвместната работа на "Виваком" и МВР, опитите за извършване на телефонни измами в мрежата на телекома са намалели над петдесет пъти, съобщиха от компанията във вторник..

Това е било постигнато със сформирането на екип от експерти и организация за извънреден ежедневен мониторинг на телекомуникациите за нетипичен трафик, който се изразява в последователно набирани множество стационарни номера от мрежата на "Виваком" от чуждестранни или български мобилни номера. 

По данни на оператора, през февруари 2019 г. броят на опитите за измами по телефона в мрежата на телекома е бил 81 000.  Слез започването на съвместната операция с МВР, през март 2019 г. опитите на мошениците да извършат престъпление вече са пет пъти по-малко – 18 792. През април те са сведени до 1 515, което е 50 пъти по-малко.

От "Виваком" допълват, че ще продължат да си партнира с Националната полиция в стремежа за максимално ограничаване на телефонните измами, чиято жертва стават възрастните хора, плащащи висока социална цена.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?