Над 500 души са арестувани в Хонконг при протест за повече демокрация

Полицията в Хонконг е задържала 511 демонстранти, които се опитаха да попречат на главния администратор Лян Чжънинда да отиде на работа, съобщи ДПА.

Демонстрантите организираха седящ протест, хванати за ръце, пред офиса на Лян, настоявайки за изцяло демократични избори на следващия лидер на територията.

Пекин обеща през 2017 г. главният администратор на Хонконг да бъде избран чрез всеобщи избори, но изключи възможността за номиниране на кандидати от гражданите.

Арестите започнаха по обвинение в незаконно събиране и неизпълнение на полицейски заповеди. Сред задържаните общо 511 протестиращи са и трима местни депутати.

Организатор на среднощния протест бяха студентски групи. Той бе предшестван от организирания всяка година на 1 юли продемократичен поход, в който вчера участваха над половин милион души.

По-голямото участие тази година организаторите обясниха с гнева на хората от разпространено на 10 юни съобщение от Държавния съвет на Китай, в което се подчертава пълната власт на Пекин над Хонконг. Жителите на града се ползват със специални свободи по силата на споразумението между Великобритания и Китай, предвиждащо относителна автономия на Хонконг до 2047 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?