Над 500 млн. евро годишно са загубите от слабата трудова заетост на ромите

Над 500 млн. евро годишно са загубите от слабата трудова заетост на ромите
Икономическите загуби от слабата трудова заетост на ромите в България води до около 526 милиона евро загуби годишно, а фискалните загуби се оценяват на 370 милиона евро. Това показва изследване на Световната банка, в което се изтъква, че ако бъдат приложени по-строги критерии, загубите може да се окажат много по-големи.

Ромите остават на дъното на пазара на работна сила, което има отрицателни икономически и фискални последици, показва студията на Световната банка, която обхваща четири източноевропейски държави - България, Чешката република, Румъния и Сърбия, предаде радио Дойче веле. И в четирите държави повечето от ромите на работна възраст не могат да извършват никакъв квалифициран труд, установява проучването. В България само един от осем роми притежава умения, които му позволяват да заема работно място, изискващо квалификация.

Според Световната банка ромите не получават достатъчно образование и в резултат страдат от по-голяма безработица в сравнение с други групи от населението. Трудовата заетост на ромите е с около 22 процента по-ниска, а поради ниските си квалификации ромските работници имат и значително по-ниски доходи. В България доходите на ромите са с 31 процента по-ниски от средните за страната.

Икономическите загуби за четирите държави от слабата трудова заетост на ромите се изчисляват на почти 6 милиарда евро годишно, а фискалните - на 2 милиарда евро.

Решението на този проблем според международната институция е да се инвестира в образование за ромското население. Студията  показва, че ромите, които са получили добро образование, имат шансове за по-високи доходи. В България роми със средно образование могат да повишат доходите си с 83 процента в сравнение с ромите с начално образование.

Световната банка посочва, че загубите поради слабата работна заетост на ромите надхвърлят многократно инвестициите, необходими за по-добро образование на малцинството.

Международната институция изтъква също, че демографски ромските общности са много по-млади от останалата част на населението на четирите държави и представляват зле използван източник на работна сила.

 

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?