Над 500 млн лв. за сътрудничество между Румъния и България до 2020 г.

Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова обявава началото на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния

Над 500 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пограничните райони между България и Румъния по програмата за трансгранично сътрудничество до 2020 г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която обяви началото на програмата.

Отворена е първата покана за представяне на проекти за насърчаване на икономическото развитие и подобряване на условията за живот – за над 410 млн. лв., което е 80% от ресурса на програмата.

По нея може да се кандидатства по три приоритетни оси на програмата – за изграждането на по-добра транспортна свързаност, за екология и инвестиции в зелена инфраструктура и за управление на риска, свързан с последствията от неблагоприятното въздействие на човешката дейност върху околната среда.

"По програмата ще се финансират и проекти за укрепване на бреговете на река Дунав заради свлачищата, които през последната година и половина представляват голямо предизвикателство за жителите по поречието", каза Деница Николова.

Срокът за подаване на проектни предложения в рамките на първата покана е 30 юни по т.нар. "меки мерки" и 30 септември за инвестиционните проекти.

На събитието присъстваха над 150 представители на организации и местни администрации, което свидетелства за огромния интерес към програмата още при нейното отваряне, посочват от Министерството на регионалното развитие.

В рамките на този период бенефициентите ще бъдат облекчени чрез опростен начин на отчитане на проектите и по-бърза верификация на средствата. Това ще доведе до по-бързо разплащане към изпълнителите и по-ефективно усвояване на европейските средства, заяви Деница Николова.

На срещата присъстваха още посланикът на Румъния в България Антон Пъкурецу, представители на Европейската комисия и управляващите органи по програмата, областни и общински администрации.

Споделяне

Още от Бизнес