Над 5000 души са платили данък през интернет, само 14 са подали декларация по мрежата

5664 души са се възползвали от възможността да платят данъците си чрез интернет. Общата внесена от тях сума е 172 103 лева, съобщиха в четвъртък от Главна данъчна дирекция (ГДД).

Половината от платилите чрез интернет са използвали тази услуга на данъчната администрация, за да погасят задълженията си по данък сгради и такса смет, отчетоха от ГДД седмица след изтичането на срока за първата вноска.

От дирекцията напомниха, че за плащане на данъци през интернет не се изисква електронен подпис, а само банкова карта и регистрация в системата ePay.bg и в страницата на данъчната администрация.

Електронен подпис е необходим за подаване на данъчна декларация чрез интернет, каквато възможност вече имат и физическите лица. Получаването на електронен подпис обаче струва около 150 лв. През февруари и март т.г. от услугата са се възползвали само 14 души, които са подали декларация за облагане доходите на физическите лица.

В четвъртък беше представена и нова услуга на ГДД, разработена съвместно с Обединена българска банка за плащане на данъци през интернет и без дебитна карта, ако данъкоплатецът има банкова сметка в ОББ. Очаква се от следващата седмица всички големи банки да се присъединят към тази услуга за улеснение на техните клиенти, съобщиха от данъчната администрация.

Споделяне

Още от Бизнес