Над 54 хиляди души са гласували в чужбина

Изборният ден този път, макар и с опашки, минава спокойно

кадър от гласуването в Измир на първия тур.

Макар и отново да се образуваха опашки пред изборните секции в чужбина, гласуването протича спокойно, а към 18 часа бюлетини са пуснали 54 259 души. В Турция са гласували 20 906 души, във Великобритания – 7 009, Гърция – 2 509 души, в Германия – 3267, в Испания – 4925 души, сочат данните на външно министерство.

Изборният ден е приключил в Австралия, Китай, Япония, Виетнам, Казахстан и Узбекистан. По първоначални данни към 16.30 часа в САЩ, където изборният ден вече е започнал, гласувалите са около 430 души.

Пред секциите в Лондон и Турция отново се извиха опашки, но нямаше напрежение. Няма информация за нарушения и нередности в чуждестранните ни мисии и за подадени жалби, съобщиха от Външно министерство.
 
В турския град Чорлу само за един час правото си на вот упражниха 320 души, съобщи Нова телевизия.
 
Секциите работят непрекъснато, създадена е и стройна организация, за да не се бутат хората и да не се създава напрежение.
 
Членовете на комисиите правят постоянно забележки и напомнят на хората, че вътре не се говори на турски език, а само на български.
 
В Лондон също има опашки за гласуване и на втория тур на президентския вот. В британската столица има 17 секции, а общо във  Великобритания те са 53. В квартал Баркинг, където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора, съобщи БНР.
 
В Мадрид гласуването засега протича спокойно, съобщиха българи в испанската столица.
 
Първият тур на изборите мина с опашки и неразбории на много места зад граница.  Сега се очаква вотът да премине по-спокойно, тъй като не се гласува за референдум.
 
Явор Константинов, организатор на изборната секция в Мелбърн, каза пред БНР, че на първия тур на президентските избори е имало рекордна избирателна активност на територията на Австралия.
 
По-ниска избирателна активност обаче се наблюдава на балотажа. Константинов каза още, че в Австралия принципно няма такива проблеми, каквито имаше в други страни на първите избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?