Над 56 хил. четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български

Над 56 хил. четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български

В националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) за четвърти клас са участвали 56 684 ученици от 1851 училища в страната, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

Явилите се на теста са 95 процента от четвъртокласниците, през миналата година те бяха близо 93 на сто.

За един учебен час учениците решаваха тест, включващ диктовка, текст за четене и въпроси, свързани с разбирането на текста. Тестът съдържаше общо 11 въпроса, четири от тях с избираем отговор и 7 - с кратък свободен отговор. Това е нов изпитен формат спрямо използваните от учебната 2006/2007 година досега тестове с 20 въпроса с избираем отговор.

Включените сега свободни отговори целят да установят дали учениците имат умения за разбирането на прочетен текст, дали могат да анализират постъпките на литературни герои, както да изразяват и аргументират мнение в достъпна за своята възраст форма, посочват от просветното ведомство.

Според министерството така форматът на теста се доближава до идеите на международното изследване за грамотността "PIRLS".

Писмените работи на учениците ще се оценяват от училищни комисии по определени от министерството критерии и изисквания, като ще се вписва броя на точките върху изпитните работи. Училищните комисии ще дават информация на учениците и родителите за получените оценки на писмените работи и ще могат също да приравнят резултатите в точки към оценка по шестобалната система на оценяване - по зададена от ведомството скала.

Макар че приравняването на точките в цифрова оценка няма задължителен характер, тази оценка може да бъдат вписана в дневника на класа като текуща, посочват от образователното министерство.

Тестът от днешното външно оценяване по БЕЛ в четвърти клас е публикуван на сайта на МОМН.

Споделяне

Още от Бизнес