Над 6 млн. лева са щетите от големите горски пожари през лятото

Над 6 млн. лева са щетите от големите горски пожари през лятото

Над 6 милиона лева са щетите от големите горски пожари през това лято. В овладяването на пожарите са се включили 5 хиляди пожарникари, 4 хиляди горски служители, 2 хиляди доброволци и 400 военнослужещи. Данните бяха изнесени в събота в  Хасково, където, в присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника ѝ Георги Костов, бяха наградени отличилите се в борбата с огъня, съобщи БНР.

62 000 декара са изпепелени от възникналите в страната 527 пожара. Най-много са пожарите в Хасковска област - 56, с унищожени 33 000 декара. Следва Стара Загора със 7 000 декара, Бургас - 5 000 и Ловеч - близо 4 000 декара. Щетите се оценяват за над 6 милиона лева.

Причините - 70 процента от горските пожари са заради небрежност. Умишлените са 6 процента и само 4 процента са естествените. Затова Министерството на земеделието залага на превенцията. През 2018 година ще бъде изградена единна система за наблюдение, обясни Спас Тодоров, директор на "Стратегическо развитие на горското стопанство" в министерството. 

"Едно ново сресдство, на което ние продължаваме да обръщаме активно внимание и което ще продължаваме да развиваме, това са противопожарните коли за наблюдение, които свързахме в системата. Министерството на земеделието и храните и държавните горски предприятия провеждат една последователна политика за изграждането на единна система. Вие знаете колко скъпо струва, колко е трудно поддържането за наблюдение, но това е нашият отговор на предизвикателството да не допускаме нарастване броя на пожарите и опожарените площи", каза Тодоров.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?