Над 60 души загинаха при терористичен акт срещу индийски влак

Над 60 души загинаха при терористичен акт срещу индийски влак

Две саморъчно направени бомби избухнаха в понеделник във влак, пътуващ от Индия към Пакистан и причиниха смъртта на 66 души, съобщи Ройтерс. Индийското правителство вече определи инцидента като “акт на тероризъм”.

По-голямата част от жертвите са пакистанци. Сред загиналите има и няколко индийци, както и трима железопътни полицаи. Официалните лица определиха случая като опит да се подкопае мирния процес между двете ядрени държави.

При огледа на влака властите откриха още две бомби, които не са избухнали.

Телевизионни кадри показват голям пластмасов куфар пълен с жици, привързващи няколко бутилки. Според полицията взривове са били малки, но последвалият пожар е обхванал четири вагона, причинявайки смъртта на хората.

“Това е саботаж. Това е акт на тероризъм като този в Момбай”, заяви пред медиите индийският министър на транспорта Лалу Прасад Ядав, имайки предвид серията взривове в Момбай през месец юли, които причиниха смъртта на 186 души.

Както повечето индийски влакове, така и в този, върху прозорците е имало метални решетки и хората са се оказали в огнен капан. Един от оцелели заяви пред Ройтерс, че е успял да спаси няколко души през няколко прозореца, които са нямали решетки.

Ранените от инцидента са 13 души. Те вече са настанени в болницата в Ню Делхи с големи изгаряния.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?