Над 60 горски пожара в Гърция

Овладян е опасен пожар в източното атинско предградие Пеания

Над 60 горски пожара в Гърция

Голям пожар, който през нощта се разрасна бързо в източно предградие на Атина и наложи евакуация на населението, е овладян рано тази сутрин, предаде Асошиейтед прес.

Обстановката обаче в цяла Гърция остава изключително тревожна. През миналата нощ в страната са горяли 64 пожара. Заради горещото време и силния вятър и въпреки добрата организация на екипите овладяването на огнищата е много трудно.

Повечето пожари са предизвикани от небрежност. Няма пряк риск от катастрофа за населени места или туристически райони, но властите евакуират превантивно хората, предаде БНР от Атина.

Температурите в понеделник отново ще достигнат 40 градуса и в почти цялата страна е обявен много висок риск от пожари.

Огънят в предградието Пеания източно от гръцката столица се е разпространил бързо и се е приближил към върха на планината Имитос. Пламъците можеха да се видят от Атина тази сутрин. Властите наредиха евакуация на околните къщи.

Най-малко 141 огнеборци с 46 пожарни коли участваха в усилията за потушаване на пожара. Осем специализирани хеликоптера също се включиха в акцията рано тази сутрин, съобщават гръцките власти, цитирани от БТА.

Говорител на противопожарната служба, пожелал анонимност, заяви, че огънят вероятно е започнал от една от къщите. Той добави, че оценка на щетите ще бъде направена, след като пожарът бъде потушен напълно. Според очевидци една от къщите е силно разрушена.

Не е ясно и колко хора са напуснали домовете си през нощта, посочва АП.

В неделя за втори пореден ден туристи бяха евакуирани от къмпинг на гръцкия остров Елафонисос заради горски пожар, възобновил се поради силните ветрове. Евакуирани бяха и местни жители. Общо 90 пожарникари опитваха да угасят пламъците с помощта на шест самолета и три хеликоптера за гасене на пожари. Малкият остров Елафонисос, известен с пясъчните си плажове, е с население около 350 души. През лятото на острова обаче пристигат над три хиляди туристи дневно.

Споделяне

Още от Европа