Над 60% от работещите пенсионери у нас го правят заради недостиг на доходи

Най-много възрастни работят в Норвегия и Исландия отчита Евростат

Сн.Архив

Около 10% от пенсионерите у нас продължават да работят. От тях над 60% го правят заради недостиг на средства. Това сочат данни от анализ на Евростат за състоянието на населението в пенсионна възраст в 28-те страни членки на ЕС през 2012 г. 

Около 15% от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да получат право на по-голяма пенсия и да увеличат доходите си, а едва около 10% правят това заради удовлетворението от работата, сочат още данните на Евростат.

Броят на пенсионерите у нас варира около 2.2 – 2.3 млн. души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер у нас за всички видове пенсии достига около 2500 лв. годишно, сочат данни на националната статистика. 

Най-голям е делът на работещите пенсионери в Норвегия  и Исландия – над 35%, а най-малък в Испания и Гърция - под 5%.

Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания. Над 80% от възрастните хора в двете страни  го правят не заради пари, а за удоволствие от работата. 

Около 70% от пенсионерите в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция също остават на трудовия пазар заради удовлетворението от работата, а не поради належащи финансови причини, отчита Евростат. 

На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 90% от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини. 

В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия – по 28 часа. Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция – по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България – по 38 часа седмично, в Словакия и Италия –  по 36 часа, в Литва и Кипър – по 34 часа. 

Според анализа на Евростат пенсионерите, които работят допълнително поради финансови причини, обикновено се трудят много повече часове от онези, които работят заради удовлетворението от работата. 

Увеличаване на личните средства, осигуряване по-голям семеен доход, както и придобиване на по-високи пенсионни праваса основните причини за допълнителен труд на възрастните хора, посочва европейската статистика.

 Като цяло в ЕС около 63% от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37% – заради удоволствието от работата. 

В първата група (на работещите по финансови причини) около 80% го правят заради осигуряването на по-високи лични и семейни доходи, 14% – заради увеличение на бъдещи пенсионни права и около 6% – комбинация от двете. 

Средно в ЕС-28 около 16% от хората в пенсионна възраст продължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост, отчита анализът на Евростат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?