Над 60 процента от момичетата в Афганистан не ходят на училище

Над 60 процента от момичетата в Афганистан не ходят на училище

Около две трети от момичетата в Афганистан не ходят на училище, гласи доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уоч" и цитиран от ДПА.

След свалянето от власт на талибаните през 2001 г. и началото на международните усилия за възстановяване на Афганистан, образованието на момичетата е един от приоритетите на афганистанското правителство и на неговите дарители. Напоследък обаче достъпът на жените до образование става все по-труден, посочва ДПА.

При режима на талибаните твърде малко момичета можеха да учат. Много от тях се образоваха тайно в нелегални училища.

Според доклада на "Хюман райтс уоч" афганистанското правителство и неговите дарители са постигнали впечатляващ напредък в усилията за образоване на момичетата, но задачата не е изпълнена докрай.

"Несигурността, бедността и преселването са причина много момичета да не ходят на училище", посочва Лизл Гернхолц, директор по въпросите на правата на жените в правозащитната организация.

Според данни на военни източници талибаните сега контролират или имат влияние в около 11 на сто от територията на Афганистан и водят боеве в още около 30 на сто от нея.

"Заради продължаващия конфликт родителите не са склонни да пускат децата си да излизат от къщи. Семействата обикновено нямат особено желание да пращат момичетата на училище в несигурна среда", се казва в доклада.

Браковете на детска възраст, детският труд и липсата на училища и преподавателки в много райони са друга пречка пред образованието на момичетата в Афганистан, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят