Над 60 убити при атентат в Кабул, "Ислямска държава" пое отговорност

Нападението бе в пункт за регистрация за изборите през октомври

Над 60 убити при атентат в Кабул, "Ислямска държава" пое отговорност

Най-малко 60 са вече загиналите при днешния самоубийствен атентат до център за регистрация на избиратели в афганистанската столица Кабул, съобщиха информационните агенции. Ранени са били най-малко 112 души.

Сред жертвите на нападението има 21 жени и пет деца, уточни говорител на афганистанското министерство на здравеопазването.

В нападението няма засегнати български военнослужещи, заявиха властите в София.

Отговорност за акта пое групировката "Ислямска държава".

Говорителят на вътрешното министерство Наджиб Данеш каза, че атентаторът се е самовзривил до центъра, където служители издавали карти за самоличност в рамките на процедурата по регистрация на избирателите за насрочените за октомври парламентарни избори.

Експлозията унищожила автомобили и изпочупила стъклата на близките сгради, покривайки улицата с отломки.

Това е най-тежката атака в Кабул от януари, когато бомба, скрита в линейка, отне живота на около 100 души.

Днешният атентат беше извършен в западен район на столицата, в който живеят много представители на предимно шиитското малцинство хазара, нееднократно подлагано на атаки, за които отговорност пое ИД.

Нападението беше извършен въпреки засилените мерки за сигурност.

Преди дълго отлаганите парламентарни избори и избори за областни съвети през октомври центрове за регистрация на избиратели са разкрити в цял Афганистан и имаше опасения, че те може да станат обект на екстремистки нападения. Макар регистрацията да започна този месец, вече имаше множество нападения, чиято цел е да осуетят процеса.

Пак днес при бомбена експлозия близо до център за регистрация в северния град Пул и Хумри загинаха шестима души от едно семейство, а още трима души бяха ранени.

Ако процесът на регистрация на милионите избиратели, много от които нямат афганистанска карта за самоличност, не приключи навреме, изборите почти сигурно ще бъдат отложени за догодина.

Споделяне

Още от Свят