Над 60 жертви на две експлозии в Кампала

Над 60 души са убити и много ранени при 2 експлозии в столицата на Уганда - Кампала, в нощта срещу понеделник. Взривовете са станали в етиопски ресторант и клуб по ръгби, предадоха световните агенции.

Там са се били събрали много фенове, за да наблюдават финала на Световното първенство футбол между отборите на Испания и Холандия.

За момента няма информация кой може да стои зад атентатите.

49 души били убити при първото нападение в клуба по ръгби, където много хора се били събрали, за да гледат мача на голям екран на открито. На място били открити човешка глава и крака, което навежда на мисълта, че е възможно да става въпрос за самоубийствен атентат.

15 души пък са жертвите при второто нападение в етиопски ресторант. Най-малко трима американци - членове на църковна група от Пенсилвания, са сред ранените при тази експлозия.

Служител на посолството на САЩ в Уганда съобщи, че при нападенията е бил убит поне един американец, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Такива атентати са рядкост в Кампала, отбелязва АФП.

За момента няма индикации кой може да стои зад атентатите. Според въпросния полицейски началник, цитиран от Асошиейтед прес, е възможно двойното бомбено нападение да е дело на най-страховитата милиция в Сомалия - ислямистката "Аш Шабаб".

Тази групировка заплаши миналата година да извърши атаки в Кампала, тъй като Уганда има свои войници в състава на мироопазващите сили на Африканския съюз в Сомалия и освен това е приела на своя територия сомалийски военни, обучавани по подкрепяни от Съединените щати и Европейския съюз програми. В редиците на "Аш Шабаб" има ветерани от конфликтите в Афганистан, Пакистан и Ирак.

Командир на ислямистката милиция в сомалийската столица Могадишу отказа да потвърди или да отрече, че тя е извършила нападенията. В същото време той не скри задоволството си от двете атаки.

"Уганда е един от нашите врагове. Каквото и да ги накара да плачат, ни прави щастливи. Нека гневът на Аллах се стовари върху онези, които са против нас", каза въпросният командир на "Аш Шабаб".

Споделяне

Още от Свят