Над 60 жертви на невиждани пожари в Гърция

Над 60 жертви на невиждани пожари в Гърция

Гърция е в тридневен национален траур в памет на десетките загинали в пожарите на полуостров Пелопонес в южната част на страната. В събота вечерта премиерът Костас Караманлис излезе със специално обръщение, в което обяви извънредно положение и призова към национална мобилизация за справяне със създалата се трагична ситуация.

Според последни информации от петък до неделя са загинали над 60 души. Част от телата са толкова обгорели, че не могат да се идентифицират.

Пожарите са обхванали над половината от територията на страната, заяви в неделя говорителят на противопожарната служба Никос Диамандис. Това несъмнено е невиждано бедствие за Гърция, посочи той като допълни, че е невъзможно да се определи каква е площта, засегната от пожарите, както и колко къщи са унищожени. 

Над 10 страни се отзоваха на призива на гръцкото правителство за помощ, като самолети и хеликоптери вече изпратиха Франция, Италия и Кипър, а в близките часове се очаква такава помощ, включително и пожарникари от Сърбия, Словения, Испания, Румъния, Израел, Холандия, Германия и Норвегия.

През последните три денонощия горят различни райони от Пелопонес и остров Евбея. Стотици хора са останалите без дом. Все още има и блокирани от огнения обръч по места.

В неделя сутринта бяха овладени пожарите, избухнали в селищата Кератеа и Маркопуло в област Атика и разпространили се бързо в райони около съседни селища Каливи и Лагониси, само на няколко километра от столицата.

Същия ден бе съобщено, че пламъците опасно се доближават до Древна Олимпия - родното място на Олимпийските игри. Там бяха предприети операции по евакуиране на региона, самолети –цистерни пръскат отгоре с водни струи.

Премиерът Караманлис изрази съмнения, че много от пожарите са умишлени. “Избухването на толкова много огнища едновременно на толкова много места в страната не може да бъде съвпадение”, заяви той в обръщението си.

Караманлис каза, че държавата ще направи всичко необходимо, за да открие отговорните и да ги накаже. Страната трябва да мобилизира всички средства и сили, за да отговори на бедствието, допълни той.

Бяха изразени и мнения, че разразилите се бедствия имат за цел да дестабилизират страната. Кметът на Атина Никитас Какламанис заяви по телевизията, че това е нов вид тероризъм.

В неделя, когато част от пожарите бяха потушени, бе съобщено и за двама арестувани по подозрения в палеж.

Според противопожарната служба много от новите пожари са избухнали в събота, а сателитни снимки на НАСА показват дим на много места западно от полуостров Пелопонес.

“Щяхме да изгорим живи”, разказва ужасена жена от село Ламбети, близо до древна Олимпия. Много хора са хванати като в капан от огнената стихия. Онези, които са закъснели с решението да се изтеглят, са настигнати от пламъци в домовете, колите си или са били възпрепятствани да се движат от маслинени насаждения.

Късно в събота църковните камбани са сигнализирали на жителите на с. Солири край Олимпия да бягат максимално бързо, предаде репортер на ББС. “Ние нямаме никаква вода, оставени сме на божията милост. Моля, кажете на някой, че спираме огъня със собствените си ръце, нямаме помощ. Селото ни ще бъде изличено от картата”, призова местен жител по телевизията.

Подразделения от пожарникари и войници патрулират край древните паметници на Олимпия, където системата за противопожарна защита бе модернизирана през 2004 г. за Олимпийските игри.

Съобщено бе за 39 жертви в най-тежко засегнатия район около град Захаро в западен Пелопонес. Огънят е пламнал в петък и се е разпространил твърде бързо. Други 4 тела са открити в Аркадия, централен Пелопонес.

Населени места на о.Евбея бяха евакуирани в неделя, хората бяха превозени с фериботи.

Над столицата Атина се носи дим, който затъмнява слънцето, тъй като няколко пожара горяха в покрайнините на града. Поразени бяха къщи и индустриални сгради в предградията Кератеа и Каливи.

Това е самият ад, каза кметът на Каливи Петрос Филипу. Огненият фронт, настъпващ към града, е бил 30 км.

Споделяне

Още от Балкани